Hem > Kunskap > Innehåll

Sjuksköterskor hos patienter med urininkontinens

Apr 02, 2019

Försök få urinen: För kvinnliga patienter kan en kvinnlig urinal användas för att stänga vulva till urinen eller använda en blöja. För manliga patienter kan urin placeras i urinalen, eller kondomen kan användas för att ansluta dräneringspåsen för att ta emot urin.


Inbäddande kateterdränering: Inbyggande kateter ges till patienter med svår urininkontinens eller speciell behandling. Om det är nödvändigt att kuka i katetern under lång tid, bör regelbunden behandling av urinskatetrar utföras.


Observation av urineringsreaktion: För patienter med överflödig urininkontinens kan uppblåsthet uppträda vid blåsning. Sjuksköterskan bör vara bra vid observation och försöka hjälpa patienten att urinera innan urinen överflödar. För kroniska sjukdomar eller äldre patienter, som hjälper till att urinera var 2 till 3 timmar, klämmer ordentligt blåsan och medvetet hjälper till att kontrollera urinering.


Psykologisk vård: Patienter med urininkontinens har stort psykologiskt tryck, känner sig ofta underlägsna, inte interagerar med andra och förväntar sig att förstå och hjälpa till. Sjuksköterskor ska respektera patientens personlighet och ge andlig komfort.


Hudvård: Håll huden ren och torr. Använd en engångsplatta på sängen eller använd en engångsplatta. Tvätta perineum regelbundet med varmt vatten för att förhindra hemorrojder.


Hälsovägledning: Förklara för patienten att att dricka mer vatten främjar urineringsreflexen och att det tar 2000-3000 ml vätska per dag, vilket begränsar dricksvattnet innan du lägger dig för att minska nattets urinutgång. Träna blåsfunktionen och låt patienten urinera varje 1 ~ 2h från början. Med handflatan pressas kraften kontinuerligt nedåt från toppen av blåsan, så att urinen i blåsan passivt avges. Senare förlängs urineringstiden gradvis, och bäckenbottenmusklerna utbildas för att främja återhämtningen av urineringsfunktionen.